Обувки и гамаши за колоездене

Обувки и Гамаши velomеn.bg

Обувки и гамаши за велосипеди и колоездене

Можете да карате колело с всякакви обувки, но когато правите това редовно ще имате нужда от специални обувки за това. В сравнение със типичните спортни обувки, обувките за колоездене са проектирани с по-твърди подметки, за да се осигури по ефективно трансфера на енергията, когато въртите педалите. Обувките за колоездене обикновено са в чифт с  удобен педал-те са съвместими, за да държат крака Ви сигурно на колелото. Тази комбинация дава несравним контрол с минимално усилие за въртене на педалите  и загуба на енергия. 


Шосейни обувки-имат олекотена конструкция, гладки подметки и добра вентилация.Те се отличават със своите изключително твърди подметки, за да улеснят трансфера на енергия към педалите. Не са предназначени за по-дълга разходка, поради липсата на сцепление на подметката и нейната неспособност да се огъва.  

Планински обувки-с доста твърда подметка са за ефективно въртене на педалите, но имат достатъчно гъвкава гумена подметка, за да позволи добро сцепление за ходене по хлъзгави и скалисти пътеки. Грайферите им обикновено са вдлъбнати, за да улеснят ходенето. Това прави обувките за планинско колоездене популярен избор за небрежно шосейно каране, разходки и за курсове по колоездене на закрито.
  

Обувки за града-тези обувки са най-подходящи за градско  каране на велосипед, за каране  за развлечение, както и за курсове по колоездене  на закрито. Те са хибрид между обувките за колоездене и ежедневните обувки и  предлагат съвместимост със системите с клинове на педалите, но са с гумена подметка и вдлъбнати грайфери, позволявайки лесно ходене пеша.
 

Обувките за колоездене и тяхната съвместимост


Повечето обувки са проектирани да се използват с клипсове или с дупки, пробити в подметките за закерпване на клеми. Клемите щракват върху педалите, за да се създаде сигурна връзка. Имайте предвид, че те се доставят с педалите, а не с обувките и че  трябва  да съответстват на вашите обувки. Има с две и с три дупки, системата с две дупки може да се използва за всички видове каране, включително шосейното колоездене, планинското, за разходки и за пътуване до работното място, когато се свърже с обувките извитият дизайн позволява по-лесно ходене и по-малко шум в сравнение с други системи. Системата с три дупки най-често се използва за шосейното колоездене, защото тя предлага по-голяма стабилност  и енергиен трансфер по време на каране.

 
Има различни начини за носене на обувките: 


Тези, които са с връзки най-добре пасват и са най-комфортни, обаче могат да се намокрят и изцапат в неблагоприятни условия. При използването на обувки с връзки се убедете че краищата им са достатъчно скъсени  и скрити, за да се предотврати захващането им за веригата. Обувките с каишки предлагат бързо затваряне и могат да останат използваеми в кални условия. Каишките се разпростират по-малко и остават по-затворени. Повечето обувки имат две- три каишки, колкото са повече те, толкова  по-добре може да се регулира силата на прилепване. Назъбените каишки с токи са по-скъпи, но предлагат най- голяма затягаща сила и сигурност.

 
Размери на обувките за колоездене: 


Оразмеряване- изберете обувки, които пасват удобно на краката Ви. Обувките трябва да позволяват на пръстите на краката Ви да се мърдат леко. Вашият свод трябва да прилепва плътно към тях и  кракът Ви не трябва да се плъзга надолу-нагорe. Когато пробвате обувки за колоездене, можете да чувствате малко приплъзване в петата си, когато ходите- това се дължи на твърдостта на стъпалата, която е предназначена да държи крака в стабилна позиция, докато карате, ако смятате, че това е неподходящо, пробвайте по- малък размер или различен размер обувки. Обувките за колоездене се продават в двата вида размери- американски и европейски, в зависимост от производителя.
 

Как да почиствате обувките си


Обувките трябва да се поддържат чисти, това може да стане като ги забърсвате с кърпа или  парцал, когато са мръсни. За упорити петна използвайте четка, комбинирана с топла вода и сапун. Извадете стелките си, за да могат да изсъхнат по- бързо по отделно. Най- ефективният начин да изсъхнат обувките Ви е чрез сушилня, тя използва нежна, въздушна струя и така обувките Ви могат да изсъхнат бързо. Друг метод е да се опаковат те с вестник, оставете ги така една нощ и премахнете вестника на сутринта, след като е поел влагата от обувките Ви, в зависимост от останалата влага можете да повторите процедурата, за да се ускори процеса на съхнене. 

При Нас ще намерите велообувки подходящи за каране на шосейни, планински и BMX велосипеди,
с различни и свежи дизайни и модели, подходящи за всеки сезон.
Показване:
Подреждане по:

Велообувки GES FREEDOM

Велообувки GES FREEDOM Пристягане с 1 велкро лента Съвместими със  SPD педали Цвят: черно..

139.00лв.

Велообувки GES KANSAS

Велообувки GES KANSAS Пристягане с 2 велкро ленти и автомат Microlock Съвместими със  ..

129.00лв.

Велообувки GES PANTHER

Велообувки GES PANTHER Пристягане с 3 велкро ленти  Съвместими със  SPD педали Цвят:..

129.00лв.

Велообувки GES SHARK

Велообувки GES SHARK Пристягане с 2 велкро ленти и автомат Microlock Съвместими със  S..

129.00лв.

Велообувки GES SKY

Велообувки GES SKYПристягане с три велкро ленти и автомат Microlock Съвместими със  ..

119.00лв.

Обувки за BMX Exustar E-SB760

Материал: Велур + кожаДищата материяПристягане с връзки и велкро (Trihook система)Гумена, подсилена ..

83.00лв.

Шосейни шпайкове GES ARROW

Закопчаване с 2  велкро ленти и автомат MicrolockСъвместими със  LOOK и TIMEЦвят..

129.00лв.

Шосейни шпайкове GES SPEED

Съвместими със  LOOK и TIMEЦвят: черно / бяло; черно / жълтоБезплатна доставка за цялата страна..

199.00лв.

Шосейни шпайкове GES SPRINT Z104X

Закопчаване с 3  велкро лентиСъвместими със  LOOK, SPD-SL.Безплатна доставка за цялата стр..

149.00лв.

Шпайкове Еxustar E-SM306

Кожа PU + дишаща материяСтъклено-подсилена найлонова подметкаПристягане с 2 велкро ленти и автомат&n..

142.00лв. 127.00лв.